WooCommerce и Magento са две от най-популярните платформи за изграждане на онлайн магазин. И двете са изключително способни да създават всеки тип онлайн магазин, от който се нуждаете. Те са изпълнени с функции за управление на инвентара и продажбите ви, като и двете могат да бъдат разширени, за да създадат нещо, което е напълно уникално.

Избирането между двете не винаги е лесно. В тази статия ще разгледаме WooCommerce и Magento, за да ви помогнем да решите коя платформа би трябвало да изберете за изграждане на онлайн магазина. В настоящото изложение нямаме за цел да противопоставяме двете системи. Ще разгледаме предимствата и недостатъците на двете платформи, като целта е да направите най-добрия и информиран избор за избир на платформа за вашия онлайн магазин.

WooCommerce

WooCommerce е собственост на Automattic (производители на WordPress). Въпреки че има много други добри възможности за електронна търговия за WordPress, WooCommerce се е превърнал в индустриалният стандарт със своите 7.5 млн. изтегляния. Това е безплатна приставка, която осигурява всичко, от което се нуждаете, за да управлявате своя онлайн магазин. Има много разширения, ако искате да добавите конкретни функции – платени и безплатни.

онлайн магазин Woocommerce

Характеристика

WooCommerce е платформа „всичко в едно“, която се интегрира с WordPress, за да работи и управлява онлайн магазина. Той включва платежни шлюзове, управление на поръчки, анализи (с използване на разширения), опции за доставка и много други. Продавайте виртуални или физически продукти, създавайте сайтове за членство, абонаменти и др.

Лесно е да се интегрира в съществуващия уебсайт на WordPress или може да бъде самостоятелен уебсайт. Това е с отворен код и имате пълна свобода да го променяте, допълвате и модифицирате за вашите нужди. Това е чудесно както за начинаещи така и за напреднали потребители.

Цена

Самата приставка е безплатна. Ще ви трябват добър хостинг и домейн. Можете да пуснете WooCommerce на евтин хостинг план, но най-добре е да изберете нещо, което е проектирано с WordPress+WooCommerce в ума за по-добра производителност.  Справка – Siteground, Superhosting.

NB: не правете компромис с качеството на хостинг услугата, бързината и богатия набор от инструменти са от ключово значение за доброто позициониране на онлайн магазина ви!

Лесен за използване

Използването на WooCommerce по същество е същото като използването на WordPress с персонализиран тип публикация. Поддръжката е същата като WordPress – просто актуализирайте приставката, тествайте и правете резервни копия често. Интуитивен и лесен за настройване. Той е идеален за начинаещи и за всеки, който иска платформа, която е лесна за поддръжка.

Разширения

Понастоящем има над 400 безплатни и премиум разширения на уеб сайта на WooCommerce. Има още стотици в мрежата в общността за програмисти. Има и безплатна тема за WooCommerce, която се предлага с премиум детски теми.  WooCommerce е съвместим с практически всички хиляди теми, достъпни за WordPress.

Общност

WooCommerce има масивна общност с блогове, групи, срещи, канали в YouTube, книги и др. Лесно е да намерите информация или помощ, ако имате нужда от нея.

Поддържа

Подкрепата се осигурява чрез основна документация, документация за разработчици, няколко блогове, форум, формуляр за връзка на техния уебсайт (за всичко, закупено от сайта) и списък с партньори за персонализиране.

Обучение

Обучението се извършва чрез блог за обучение и потребителска документация. Има и много курсове, видеоклипове и уроци в общността.

Предимства и недостатъци

Предимства

 • Безплатно (просто добавете хостинг и нормални разходи за WordPress)
 • Пълна система за управление на електронната търговия
 • Приятелски за по-ниски бюджети
 • Може да расте на ниво предприятие
 • Интуитивен интерфейс
 • Голяма общност
 • Много хостинг опции
 • Има много теми
 • Има много разширения
 • Можете да го добавите към текущия уебсайт на WordPress
 • Отворен код
 • Лесно се настройва
 • Много документи и помощ са на разположение

Недостатъци

 • Не е самостоятелен продукт
 • Вие сте отговорни за сигурността и резервните копия
 • Изисква WordPress знания

Magento

Magento е разработена от Adobe (производители на Photoshop и други популярни творчески приложения). Той разполага с всичко необходимо, за да създадете и управлявате онлайн магазин и тонове от разширения. Той разполага както с безплатна самостоятелна хоствана версия, така и с налична премиум версия, поддържана от облак.

онлайн магазин Magento

Характеристика

Magento е висококачествена платформа, създадена за изпълнение на всяко ниво. Той разполага с всичко необходимо, за да създадете магазин и да го управлявате. Той обработва плащания, предлага опции за доставка, анализи, няколко хостинг варианта (можете да използвате версията му на различни хостинг платформи или да използвате хостинг на Magento), функции за бизнес разузнаване, сигурност и т.н.

Създайте своя магазин с шаблони или строител на страници. Разширява се чрез надстройки и разширения и е с отворен код, така че можете да добавяте свои собствени функции в кода. Трябва да се има предвид, че платформата има доста сериозни системни изисквания и за целта ще ви трябва реномирано хостинг решение. По принцип Magento е подходяща за големи онлайн магазини с 10 000+ продукта, което не означава, че няма да ви свърши работа и за по-малък проект.

Цена

Има безплатен вариант и опция за премия. Цените не са дадени на уебсайта им, но от други свидетели се вижда, че нивото за предприятие е над 20 000$ годишно. Има няколко налични решения, така че да можете да изберете функциите от малък бизнес до предприятие.

Въпреки че можете да използвате собствения си хост за версията на Общността , която използвате, платеният хостинг на Magento може да е по-добър избор поради трудността на поддръжката и ако имате нужда от мащабиране на магазина, може да се наложи да се преместите в хостинга на Magento.

Лесна употреба

Magento е сложна платформа. Качването на изданието на Общността на хост и поддържането му ще изисква някои умения за разработчици. Тя има по-висока крива на обучение и не е идеална за начинаещи.

Разширения

Има много безплатни и премиум разширения. Те са разработени за конкретните платформи и версии на Magento, като например общност или предприятие. Можете дори да създадете своя собствен, тъй като има версия с отворен код. По време на това писане има над 4500 разширения и теми на разположение на пазара.

Общност

Magento има огромна общност в своето онлайн пространство. Това включва форуми, сътрудници и партньори. Също така има доста уроци в мрежата и в YouTube и няколко групи в социалните мрежи.

Поддържа

Подкрепата се осигурява от помощен център с статии, често задавани въпроси, форум, документация, ресурси и партньори за решения.

Обучение

Magento изисква много обучение. Обучението включва уеб-семинари, блогове, технически ресурси, център за сигурност, Magento U и документация за разработчици. В общността има и много уроци. Magento U включва много курсове със сертификат, за да стане специалист или разработчик.

Предимства и недостатъци

Предимства

 • Платформа от висок клас с голям бизнес в съзнанието
 • Решения, съобразени с вашите нужди
 • Подкрепа включена
 • Обучения
 • Много разширения
 • Отворен код
 • Включва сигурност и резервни копия
 • Широка гама от платежни шлюзове
 • APIs

 

Недостатъци

 • По-скъпо
 • Не се интегрира с текущия ви уебсайт
 • Ако използвате собствен хостинг, той трябва да бъде инсталиран ръчно
 • За пълните функции ще ви трябва сериозно хостинг решение
 • Промяната на мащаба изисква надстройване до по-скъпи решения
 • Лицензиране въз основа на приходите
 • Безплатната версия изисква VPS хостинг или облак хостинг като Amazon
 • Сложни потребителски интерфейси
 • Магазинът може да бъде трудно да се настрои
 • Управлението на поддръжката на вашия собствен хост ще изисква специалист

Крайни мисли

Това е нашият бърз поглед към WooCommerce и  Magento . И двете са страхотни платформи и имат своите предимства. Ето моите крайни мисли по всеки от тях.

WooCommerce – това е страхотна платформа за начинаещи или тези, които търсят по-нисък бюджет. Можете да започнете от малък проект и да работите по посока нагоре, разширявайки се и нараствайки, колкото ви е необходимо или бюджетът ви позволява. Самата платформа е безплатна. Работи с почти всяка тема и можете да я интегрирате в текущия си уебсайт.

Имате своя избор на хостове и можете да се преместите в друг хост, ако искате. Можете да се разширявате с безплатни и премия добавки. Системата осигурява всичко, от което се нуждаете, за да управлявате магазина си. Платформата има малка крива на обучение и е лесна за настройка и използване. Тя има по-голяма потребителска база, така че има повече помощ. Работи на WordPress, който е най-популярната и безплатна CMS на разположение.

Magento – това е страхотна платформа за тези, които започват с необходимите средства за изграждането на платформа от висок клас от самото начало. Разбира се можете да започнете като малък бизнес и по-късно да го разширите. Въпреки че има безплатна версия, която може да се използва с различни хостове, платформата се хоства най-добре от хостинга на Magento, за да получите най-добрите функции.

Magento е по-скъпата от двете платформи, но включва допълнителни функции и сигурност, поддръжка и др. Magento е предназначен за сериозен бизнес. Това е мощна платформа с много функции. Трудно е да се използва и настройва на собствения ви хост, тъй като изисква познания на програмисти. Това е чудесен избор за бизнес на ниво предприятие с екип за разработка.

И двете платформи са солиден избор за изграждане на онлайн магазини. Най-добре е да избирате въз основа на нуждите и нивото на уменията, които магазинът ви ще изисква. По-добре е да отделите повече време в началото, за да разберете коя платформа е най-подходяща за вашите нужди. Миграцията от една платформа на друга е възможна, но за целта трябва да ползвате услуги на програмисти което ще оскъпи излишно проекта ви.