Сайтът ми зарежда бавно!!!

Като собственик на уеб сайт, знаете, че сайтът ви трябва да бъде бърз. Вие сте прочели една камара статии за това как да направите WordPress по-бърз и кои плъгини да инсталирате, за да постигнете това. Вероятно сте добавили плъгин за кеширане, например WP Supercache, а сега искате да знаете каква е ползата от тези оптимизации.

И така отправяте се към Google PageSpeed ​​Insights, защото това е, което всички статии ви казват, че трябва да направите и въвеждате URL адреса на сайта си. Ще получите оценка и списък от препоръки от Google и в този момент може да се смутите:

  • „Какви са тези червени и оранжеви предупреждения?“
  • „Защо моята оценка не е по-висока?“
  • „Какво означават всички тези препоръки ???“

След като добавите кеширащия модул във вашия сайт, може би очаквате, че вашата оценка в PageSpeed ​​ще бъде почти перфектна. Или ще разгледате препоръките и ще се запитате защо плъгинът ви за кеширане не ги фиксира автоматично.

Много клиенти ни питат защо тяхната оценка на PageSpeed ​​не е по-висока или предполагат, че тъй като не се е увеличила много, това означава, че WP Supercache не прави сайта им по-бърз.

Простата истина е следната:

Резултатът ви за Google PageSpeed ​​няма значение, или ако трябва да сме по-точни – той е индикативен.

Точно така, казах – няма значение. 

Ето защо.

The Need for Speed – Необходимостта от скорост

Целта на WP Supercache и другите кеширащи модули е да направят сайта Ви по-бърз. 
Скоростта, т.е. времето за зареждане на сайта Ви, е най-важният показател. Това е от значение за потребителското изживяване /и степента на отпадане на потребителите/, а от там и за SEO. Когато ботът на Google обхожда сайта ви, той не вижда вашата „степен“ или позициите ви, а само скоростта на сайта.

Знаете ли, че Google PageSpeed ​​до скоро дори не измерваше времето за зареждане на сайта Ви?

Доста често и сега тази опция не работи коректно

Бързина на зареждане на сайт и трябва ли да се фиксираме върху резултатите от Google PageSpeed Insights 1

Най-лесния начин да измерите скоростта на зареждане на сайта ви е чрез инспектора на браузера. Например Chrome:

Бързина на зареждане на сайт и трябва ли да се фиксираме върху резултатите от Google PageSpeed Insights 2

За тестване на нашите сайтове и измерване времето на зареждане ние предпочитаме да използваме инструментите като  Pingdom и GTmatrix. С тяхна помощ можем да тестваме сайтовете за зареждане от сървъри по целия свят и така да получим реалистична картина за състоянието на сайта и необходимите оптимизации които трябва да направим.

Това е като нашите оценки от училище. Дали перфектните оценки означават, че сме умни? Не е задължително. Това просто означава, че знаехме как да се справяме добре с тестовете. Но много интелигентни хора просто не се справят добре с тестовете. Това означава ли, че са глупави? Не.

Точно както училищните оценки не са непременно индикатор за интелигентност, оценката на PageSpeed ​​на Google всъщност не е показател за скоростта.

Тук са 3 уебсайта, всички с подобни времена за зареждане, но с много различни резултати от PageSpeed:

Бързина на зареждане на сайт и трябва ли да се фиксираме върху резултатите от Google PageSpeed Insights 3

А по-долу може да видите един сайт който има страхотна оценка от PageSpeed но скоростта му е отчайваща – 3,16 сек.:

Бързина на зареждане на сайт и трябва ли да се фиксираме върху резултатите от Google PageSpeed Insights 4

От тези примери можете да видите, че оценката на Google PageSpeed ​​не е индикатор за скоростта.

Преследването на максимална оценка от 100/100 в Google PageSpeed е загуба на време

Никой сайт не получава отлична оценка 100/100, всъщност е почти невъзможно да се постигне и тъй като не е свързано със скоростта, защо да се притеснявате?

Ако се опитате да постигнете перфектна оценка, като изпълните всички препоръки, които Google PageSpeed ​​прави, може да получите сериозно психическо разстройство. Сериозно!

Не трябва да приемате буквално всички препоръки от Google PageSpeed, защото понякога те са нереалистични или невъзможни за изпълнение.
Например, PageSpeed може да ви препоръча да се Възползвате от кеширането на браузъра за ресурси, които не се хостват на уебсайта Ви. Това е невъзможно. В примера по-долу само Facebook и самият Google могат да добавят кеширане на браузъра към тези файлове.

Бързина на зареждане на сайт и трябва ли да се фиксираме върху резултатите от Google PageSpeed Insights 5

Ако използвате CDN на вашия сайт, PageSpeed ​​може да ви даде по-нисък резултат за това, но в много случаи CDN осигурява по-добра скорост за вашите международни посетители.
Или ви маркира, че можете да спестите 1kb чрез компресиране на изображение (вижте по-долу), не си заслужава да си хабите усилията. Да не говорим, че прекалената компресия така или иначе влошава качеството на изображенията ви, а от там създава лоши впечатления в посетителите ви.

Бързина на зареждане на сайт и трябва ли да се фиксираме върху резултатите от Google PageSpeed Insights 6

Render – блокиране на Javascript и CSS

Общата препоръка, която PageSpeed ​​обича да прави, е:
„Премахване на блокирането на JavaScript и CSS в преобладаващото съдържание“.

Обикновено тази препоръка е от 2 части:

1) Премахнете блокиращия изобразяването JavaScript:

За предпочитане е изпълнението на JavaScript файлове да се зареждат в долния колонтитул на вашия сайт или асинхронно, така че да не блокират изтеглянето на други активи на сайта Ви и следователно да го забавят. Но това, което Google не взема под внимание, е, че понякога не е възможно да заредите всичко в долния колонтитул, особено ако не сте програмист и използвате стокова WordPress тема.

Ако сте активирали JS минификацията в популярния кеширащ плъгин WP Rocket например, той автоматично открива дали JS файловете трябва да бъдат заредени в горния или в долния колонтитул, въз основа на това как разработчика на темата ги е задал.

Така че, ако виждате известието „премахване на JavaScript за блокиране на преобразуването“, това означава, че някои JS файлове все още се зареждат в хедъра. Но това може да е било направено умишлено от страна на разработчика на темата или плъгина. Понякога, когато премествате файлове от JavaScript от горния до долния колонтитул, това може да наруши функционалността и дизайна на уебсайта ви.

Така че, ако искате да подобрите резултата си за PageSpeed, можете да опитате да използвате тази опция в разширените опции на WP Rocket:
„JS файловете да бъдат включени в долния колонтитул по време на процеса на минимизиране“ и да въведете оригиналните пълни адреси на вашите JS файлове ,

Или, ако не минимизирате файловете, но просто искате да отложите зареждането, можете да използвате опцията:
„JS файлове с отложено зареждане:“

Ако това не нарушава функционалността на вашия сайт, може да помогне за резултата на PageSpeed.
Също така не забравяйте да проверите ефекта върху скоростта на вашия сайт.

2) Оптимизирайте показването на CSS за следното:

WP Rocket не разполага с опция за зареждане на CSS в долния колонтитул, тъй като това ще накара сайта Ви да се зарежда без каквито и да е стилове, което ще счупи дизайна ви и ще създаде ужасно потребителско изживяване.

Google обаче предлага да “ оптимизирате показването на CSS „.

По същество те искат да отделите CSS-а, необходим за изобразяване на първата част на вашата страница и да го вмъкнете директно в кода на вашата страница, а не в основната стилова таблица.

Така че, както може би сте разбрали, ако не сте разработчик, това е доста трудно за изпълнение и включва редактиране на код в части от темата ви. С две думи това не е нещо, което може да бъде направено в едно кликване в настройките на кеширащия плъгин.

Ако сте разработчик или имате такъв, можете да го помолите да приложи тази техника. Това със сигурност ще подобри общото време за зареждане на страницата ви и ще увеличи резултата за PageSpeed, защото елементите в горната част на страницата ще се заредят по-рано. Този вид микро-оптимизация се използва от сайтове като Amazon, където разлика от 10 стотни може да повлияе на крайния им резултат. За повечето малки сайтове е малко вероятно да има голямо въздействие.

И така, за какво е полезно PageSpeed?

Google PageSpeed ​​може да ви бъде от полза, но не трябва да се фиксирате върху препоръките им, защото те не винаги са изпълними или целесъобразни. В престараването си е възможно дори да нанесете вреда на сайта си вместо да подобрите класирането му. Най-важните критерии за един добър сайт е скоростта на зареждане и доброто потребителско изживяване. Те са и неразривно свързани. Препоръките на Google PageSpeed имат индикативен характер.

Понякога може да ви предупреждават за проблемни области на сайта, които можете да коригирате. Например, може да ви предупреди, че не е активирана GZIP компресията на сървъра ви. Повечето хостинг доставчици имат съответните инструменти за активиране на GZIP компресията в хостинг панелите си. Ако не, трябва да я активирате с допълнителен модул или като редактирате .htaccess файла в основната директория на сайта.

Или може да ви предупреди, че имате прекалено големи изображения, които могат да бъдат компресирани. Това е добра препоръка, която е добре да изпълните. Един чудесен плъгин за компресиране на изображения директно от панела на WordPress e Imagify

По-долу съм илюстрирал как можете да спестите 750kb, което е с 87% по-малък размер на изображенията ви след компресиране. Това ще има добър ефект върху времето за зареждане:

Бързина на зареждане на сайт и трябва ли да се фиксираме върху резултатите от Google PageSpeed Insights 7

Най-добре е да разгледате PageSpeed ​​като един от няколкото инструмента във вашия арсенал, които биха ви предоставили необходимите препоръки и информация за оптимизации, но вашата цел винаги трябва да бъде да подобрите скоростта, а не вашата оценка в „PageSpeed“.

Препоръки за използване на PageSpeed

  • Не трябва сляпо да се доверявате на Google PageSpeed ​​или да го приемате за панацея и последна инстанция.
  • Винаги прочетете внимателно препоръките и преценете дали те са възможни, целесъобразни и си струват времето. Ако ви предлага да направите нещо невъзможно, трябва да пренебрегнете това!
  • Не забравяйте да се съсредоточите върху скоростта и не се притеснявайте толкова от оценката на PageSpeed. При всички случаи е добре тя да бъде над 80/100, но не се фиксирайте върху цифрите .
  • Винаги използвайте няколко инструмента за тестване на скоростта като Pingdom, за да видите въздействието на промените, които сте направили в сайта си.
  • Ако не сте сигурни в това което правите най-добре наемете професионалист. Времето е пари, а времето което губите за да се борите сам с оптимизирането на сайта ви е директна загуба на средства от вашия джоб.

Pin It on Pinterest

Share This