От всички актуализации, въведени в WordPress 4.9, библиотеката CodeMirror, интегрирана в ядрото, може да има най-широкообхватни последици.

На първо място, това е библиотека с JavaScript, която се интегрира с редактора, за да показва грешки при чертане, подчертаване на синтаксис и контекстуални предложения за кодови фрагменти в самото табло на WordPress. По същество тя прави много по-безопасно за разработчици /а и хора без опит в програмирането/ да навлязат и да научат WordPress, без да бъркат разни неща и да повреждат своите уеб сайтове.

По-важното обаче е новата интеграция с библиотеката CodeMirror и API на WordPress, така че разработчиците на приставки и теми да могат да я използват.

Най-хубавото от всичко е, че е изпитана и вярна библиотека, използвана по целия свят. От Bitbucket и Github до Firefox и Chrome Developer Tools. Това не е решение наполовина. Основните сътрудници намериха най-добрата библиотека. След това създадоха връзки с WordPress, необходими за използването му.

WordPress 4.9 и CodeMirror

Понастоящем има два начина да работите с редакторите в плъгините и темите си. Можете да използвате някоя от тези две функции.

Те работят доста еднакво една с друга и можете да прочетете различията в Кодекса. По същество можете да преминете аргумент codemirror , за да позволите на това поле да преобразува стандартния текст в новия специален редактор на кода за WP, като извика специален скрипт code-editor.js .

Документацията на Codex го прави така:

Например, ако редактирате CSS, то ще позволи да се отпечата, а ако редактирате HTML, това ще позволи автоматично затваряне на маркери

И това не е само за CSS и HTML.

Редакторите на файлове вече разполагат със със сигнали, автоматизирано завършване и проверка на грешки, кодирано с CodeMirror. Разрешените файлови разширения в редакторите на файловете могат да бъдат редактирани, така че да включват формати, които CodeMirror има за: conf, css, diff, patch, html, htm, http, js, json, php3, php4, php5, php7, phps, scss, sass, sh, bash, sql, svg, xml, yml, yaml, txt.

Това допълнение само отваря много нови възможности за разработчиците и дизайнерите. Девелоперите и авторите могат най-накрая да разширят вида контрол, който могат да предложат на потребителите. Това е един и същ вид контрол, който има и новият редактор и персонализатора.

Една наистина чиста промяна е, че редакторите вече могат да се вмъкнат по-дълбоко в файловата система. Това за повечето редактори не означава нищо, но? Потребители на WP. Това е свободата, от която може да се възползвате.

CodeMirror се отваря в среда за пълно кодиране в таблото за управление на WordPress. Сега можете да бъдете в състояние да навлезете по-дълбоко в файловата система на сайта. Обаче, като го правите, имайте едно наум за много опасности. Не само потребителите ще могат да редактират CSS и HTML файлове (в защитените граници на линтера), но ще имат достъп и до по-деликатните PHP файлове, които поддържат цялата инсталация да работи гладко като коприна!!!

А всички знаем, че последното нещо, което искаме, е счупен или некоректен код, който прави буламач от PHP.

Влез в кутията за разработчици

Разработчиците на WordPress /накратко Devs/ също са променили начина, по който PHP файловете се съхраняват при използване на вграден редактор. По същество какво получавате, когато отворите PHP файл сега:

  1. След като отворите PHP файл, редактирате ново отделно копие на този файл. Съдържанието му се съхранява в променлива чрез използването на „бисквитки“.
  2. Ако сте променили файла по такъв начин, че да възникне фатална грешка и да направите редактора недостъпен, промените ще бъдат отменени, а оригиналът на PHP файла, който искате да редактирате, остава непроменен.
  3. Ако в този момент няма фатална грешка, ще се направи още проверка, за да се види дали самият сайт е недостъпен поради фатална PHP грешка. Отново, ако има грешка, оригиналът на файла се възстановява и ще се появи съобщение за грешка, което ви казва какво се е случило и защо.
  4. И накрая, ако няма грешка, която не позволява на сайта да се изпълнява на администраторската страна или на предния край, вашите промени ще се появят незабавно.

И като последна грешка, редакторът вижда лошо PHP mojo. Ако има достатъчно, за да се запази PHP в loopback, който не може да бъде решен, новият редактор на кода е достатъчно интелигентен, за да го спре и да изпрати на потребителя съобщение, че най-вероятно ще е най-добре да извършат тези промени чрез FTP. Уау! Супер нали?

Нека бъдем честни – в друга CMS такива възможности все още не са налични. С тази функционалност си спестяваме много ръчна работа по оправяне на грешките в кода през FTP. Това е още една супер WordPress функция за безопасност, изпечена във вер. 4.9.

Помислете за възможностите

Популярността на онлайн курсовете за кодиране и bootcamps правят това включване идеално за електронни приставки. Със съществуващите библиотеки React, които се използват за приставки и теми като Гутенберг, Калипсо и Диви, редактирането на стил IDE е тук. (Между другото, CodePen вече използва CodeMirror за това.)

Свързването директно в WordPress Core означава, че дори малките корекции и персонализации стават много по-безопасни. Например, сега можете да дадете на потребителите достъп до по-пряк контрол на CSS и дизайн в плъгина. И вие можете да направите това без да се страхувате, че ще съсипят напълно нещо.

Като сте в състояние да интегрирате тази персонализация в самия плъгин, а не просто да документирате класовете и идентификационните номера, които го контролират, можете да осигурите по-добра поддръжка и UX за продукта. Дори тогава можете да контролирате средата, в която потребителите могат да персонализират потребителския интерфейс и следователно да предложат най-доброто преживяване, така че нищо друго на техния сайт да не може (теоретично) да бъде засегнато от промените, които правят.

Макар че технически такъв вариант беше напълно възможен и преди вер. 4.9. Сега, обаче, с вграден IDE (ish), получавате (и може да предложите) много по-добър контрол.

Забавлявайте се!

С възможностите, които WordPress 4.9 ни поднесе с интеграцията на CodeMirror, в историята на WordPress наистина не е имало по-добро време за разработчиците и потребителите да се гмурнат дълбоко в кода. Време е да научите как наистина работят нещата.

В края на краищата, кое е най-лошото, което може да се случи? Дори да скапете цялата инсталация, можете да започнете на чисто 😉

Източник: ЦЪК

Pin It on Pinterest

Share This