Излезе последната актуална версия на Joomla – 3.7.3. Дали е твърде скоро да се говори за Joomla 4 (известна още като Joomla X )?

Не, не мисля така. Вероятно вече сте чували за Joomla 4 – това, което се нарича основна линия на разработката на Joomla за тази година, въпреки че все още няма официално време за освобождаване. Паралелно с развитието на Joomla 3.x, Joomla 4 е на път да се излезе в следствие от усилената работа на Joomla 4 работна група .

Сега нека да разгледаме какво би трябвало да има в тази обновяваща се версия на Joomla, както и защо трябва да обърнем по-голямо внимание на нея.

* Моля, обърнете внимание, че функциите все още не са официални и могат да бъдат променени по-късно.

Защо е необходима трансформация в Joomla 4?

Въпреки че Joomla се подобрява през времето, системата се основава на 10-годишни технологии. Така че, тя не може да отговори на изискванията на много от съвременните технологии. Това прави Joomla старомодна в сравнение с някои от основните и конкуренти. В нейна защита можем да кажем, че все още много хора я използват, но трябва да се има предвид, че пазарния и дял не се е увеличил през последните години като цяло – напротив.

Остарелите технологии пречат на разработчиците да правят доста неща, за да се изградят наистина големи проекти с тях. Така че, Joomla трябва да се трансформира, за да настигне модерната технология и да реагира по-добре на нуждите на своите потребители.

Промени в Joomla 4, които засягат разработчиците

Ето какво е написал Майк Вейкманс за Joomla 4:

„Това ще бъде еволюция на Joomla! Изцяло нова версия с цел подобряване както на потребителския опит, така и на качеството на кода. Joomla 4 няма да бъде масивен основен репактор на кодовата база. Целта е да се въведат в Joomla големи подобрения на функционалността с ограничени паузи за съвместимост назад. „

Основно, Joomla 4 е за нови неща, които прекъсват съществуващите негативни тенденции, за да има напълно нова версия.

Както е посочено в пътната карта за развитие, Joomla 4 ще продължи еволюцията на самата Joomla, за да стане по-мощна, но все пак лесна за използване CMS платформа. Също така промените ще подобрят уникалните символи, които отличават Joomla от другите CMS.

Приоритетът в разработката на Joomla 4 е да имате еднократно надстрояване за основни настройки и модули и минимални паузи за обратна съвместимост с текущите разширения. Очаква се обаче да се създадат нови начини да се правят други неща за разработчиците, които искат да опитат.

Големи подобрения в администраторския работен процес в Joomla.

Екипът за разработки работи върху ново и по-полезно административно табло за управление на Joomla. Това е първото нещо, което потребителите виждат след влизане в администрацията, така че те се опитват да го направят по-интуитивно за потребителите с полезна и подходяща информация точно в таблото за управление.

Също така ще има нов процес, който ще помогне на новите потребители на Joomla да се запознаят с Joomla много по-лесно. Плюс това, преразглеждането на параметрите по подразбиране също ще бъде в дневния ред на екипа за разработка.

Еволюция в Joomla кода

Кодирането на подобрения в Joomla 4 ще ви накара да танцувате – казват колегите разработчици! Кодовете в Joomla Core ще бъдат по-изпипани (така че да има по-малко бъгове, разбира се) и по-лесни за поддръжка.

Мога да изложа някои подобрения в кодирането, които можете да очаквате в тази страхотна версия: нова пренаписана плъгинна система, контейнери за инжектиране на зависимости, които да заменят JFactory, Joomla Framework да се използва в повече компоненти (за да се използва по-малко кастъм код по-късно), кодова памет и амортизация.

Ортогонална структура на компонентите

Орто … какво?! Какво се крие зад този странен и загадъчен термин?! Нека да го обясним по този начин:

Структурата на Joomla 4 е комбинация от вертикални компоненти като съдържание или потребители и хоризонтални компоненти като работен процес, маркиране, редактиране на версии. Това означава, че докато имаме развитие в Joomla core, същевременно всички нови функции по отношение на функционалност като публикуване, маркиране и версиране и т.н. ще бъдат добавени автоматично в Joomla и всички са конфигурируеми.

Можете да научите повече за тази нова структура тук .

Модерна рамка за CSS

Избягвайки от клетката на Bootstrap 2, с която Joomla остана твърде дълго време, Joomla 4 и нейните по-нови версии ще бъдат актуални с последната версия на Bootstrap. (Bootstrap 4). Сигурен съм, че всички дизайнери ще харесат това!

Заедно с това идва и нещо, наречено JLayout, за да разработим обща библиотека с JavaScript за проксиране на Bootstrap. Това ще помогне за намаляване на работата, която разработчикът трябва да направи, за да се направят разширенията на Joomla правилно във всички шаблони на Joomla. Дизайнерите ще се възползват и от JLayouts, тъй като това помага да се направи перфектния HTML – така дизайнерите вече ще имат повече възможности за пълна персонализация на уеб сайта разработен с Joomla.

Изпълнение на MVC

За Joomla 4 ограничаваме задълженията на даден компонент. Така че, от даден компонент се изисква само да изпълнява собствената си основна функционалност. Всичко останало е изтеглено в системата „- каза Марко Денси в JWC 2015. Така че, ще има много по-малко кодове, които разработчиците на разширения трябва да напишат! Вътрешно, те ще използват “command bus”, за да опростят разширяването на функционалността, където ще има един и същ многопроцесорен контролер.

Начинът, по който се прилага в Joomla 4, MVC ще дефинира структурата на ортогоналния компонент и начина, по който работи.

Защо потребителите на Joomla, особено разработчиците, трябва да обърнат внимание на Joomla 4?

Joomla 4

Joomla 4 ще бъде гигантска стъпка напред в сравнение с предишните версии на Joomla.

Трябва да актуализирате и промените кодовете си в разширенията на Joomla 3.x, за да ги направите съвместими с Joomla 4.

Въпреки това, от друга страна, Joomla 4 улеснява разработчиците да създават разширение с безплатни тагове, версии и т.н. Плюс това тежестта на задачите за разработчиците се облекчава, тъй като има много подобрения за намаляване на ненужните общи задачи за тях.

За крайните потребители, Joomla 4 със сигурност ще бъде свеж бриз – ще има опростена инсталация, по-лесна и интегрирана администраторска конфигурация, по-лесна конфигурация на модули, по-добро стартиране на версията, по-добър медиен мениджър и много други. Тъй като тя е силно фокусирана върху потребителския опит, Joomla 4 ще бъде истинска CMS звезда за крайните потребители.

Какво мислите? Присъединете се към екипа, за да я направите наистина страхотна!

Joomla 4 няма да бъде просто „малко по-подобрена версия от Joomla 3.x“. Това ще бъде скок в развитието на Joomla. Искате ли да допринесете за развитието на Joomla 4? Присъединете се към екипа доброволци в Joomla 4 сега!

Автор: Драгомир Купринджийски

Pin It on Pinterest

Share This