Ако използвате WordPress редовно, най-вероятно имате добра представа за това кое как работи.

Въпреки това, се изисква малко да „задълбаете“ за да получите пълен достъп до функционалностите на WordPress. Истината е, че има много „скрити“ WordPress функции – някои по-скрити от другите.

В днешната публикация, аз ще разкрия 10 от тези скрити WordPress функции, така че да можете да получите максимума от най-популярната в света CMS.

Искам да уточня – тази публикация е насочена предимно към WordPress начинаещи. Но дори да познавате добре тази система, вие все още може да научите нещо ново или поне да опресните паметта си за не дотам често използвани функции.

  1. Настройки за изгледа

Да започнем с най-напред с настройките на изгледа – това е ключът към отключване на други готини неща, за които ще разберете по-късно!

Сега, по подразбиране, всеки WordPress екран показва само най-често използваните функции. Въпреки това, в горния десен ъгъл на много WordPress екрани, ще видите на екрана бутон „Настройки на изгледа/Screen Options“.

screen-options-1

Кликнете за да се отвори падащо меню, което отключва всички скрити функции на екрана.  От тук, чрез поставяне на отметка можете да избирате какво да ви се показва на началния екран, на административния панел.

screen-options-2

  1. Помощ /Help

 

Ако се сблъскате с някакви проблеми, в непосредствена близост до бутона „Настройки на изгледа/Screen Options“ ще видите бутона Помощ/Help. Това се вижда на всеки екран в админа на WordPress.

help-1

като кликнете върху него се отваря друго падащото меню, в което обясняват ключовите части на екрана. То също съдържа директни линкове към официалната документация или форума за WordPress подкрепа.

  1. Залепете публикациите си

 

Ако искате да залепите дадена публикация на началната страница на вашия блок понеже е важна, популярна, информативна и т. н., трябва да отворите въпросната публикация за редакция, в дясната част на екрана избирате секцията „Публикуване“ , кликвате върху „Достъпност“ и поставяте отметка на „  Залепяне на публикацията на началната страница “

sticky-post-1

Това ще залепи публикацията ви на началната страница.

sticky-post-2

 

  1. График за публикации.

 

Ако не искате да публикувате дадена статия или пост веднага, а желаете това да стане в един бъдещ момент, можете да посочите друга дата и час за публикуване. Това става като отидете във вече познатата секция „Публикуване“, „Публикуване на“ кликвате върху „Редактиране“ и избирате на коя дата в колко часа да се публикува статията ви. След което натиснете бутона „Добре“. За да влязат в сила промените задължително трябва да натиснете и бутона „Обновяване“

schedule-post-1 schedule-post-2 schedule-post-3

  1. Създаване на връзки в текст.

 

В старите версии на WordPress за създаване на връзки беше необходимо да се маркира текста, след това се кликне горе в редактора върху „Вмъкване/редактиране на връзка“, да се постави линка който искаме и така.

auto-link-1

Всичко това се промени в WordPress 4.5, благодарение на новата функция Inline Linking. Просто копирате URL, след което го пействате директно върху маркирания текст и създавате връзката автоматично.

auto-link-2

  1. Лесно вмъкване на медийно съдържание

 

По същия начин, с копи/пейст можете да вградите медии в публикациите си само чрез поставяне на поддържан URL. По този начин много лесно можете да добавяте мултимедийно съдържание в публикациите си – видео, снимки, галерии, документи, аудио, слайдшоу, социални медийни публикации и т.н.

Поставете линка …

media-embed-1

И готово! Медията се вгражда.

media-embed-2

Дали това работи с всеки URL? Не, разбира си. WordPress ще вгради URL адреси само от сайтове които са в белия списък. За да видите кои сайтове се поддържат в момента, това тук е официалния списък .

  1. Бързо форматиране на съдържание.

 

Искате ли да спестите време при форматиране на съдържанието? WordPress има няколко бързи команди за форматиране, които можете да използвате. Просто ги въведете директно в визуален редактор и WordPress автоматично ще форматира съдържанието за вас. Ето списъка с наличните преки пътища към днешна дата:

# За h1 тагове, ## за h2 тагове, ### за h3 тагове, и така нататък.

*  за създаване на обикновен списък.

или 1), за да създадете номерирани списъци.

> За Блоковото цитиране.

– За хоризонтална линия.

`..` За кодов блок.

  1. Разделяне на съдържанието в няколко страници

 

Ако съдържанието ви е много дълго и не се чете в пълен размер, помислете за разделяне на вашия пост в няколко страници. Това често е по-удобно при поднасяне на съдържанието на потребителите, особенно за тези които не обичат да четат дълги публикации.

За да разделите една публикация в няколко страници, трябва да влезете в режим на Текстови редактор – таба се намира в горния десен ъгъл до Визуален редактор.

split-pages-1

След това, добавете следния HTML таг в точката, от която искате вашето съдържание да се раздели:

<!--nextpage-->

split-pages-2

Можете да направите това на неограничен брой места, като ви позволява да се раздели съдържанието на толкова страници, колкото искате.

  1. Конфигуриране на Менюто

 

Менютата са били неизменна част от WordPress от години. Те се достъпват от лявата странична лента – Външен вид > Менюта.

По подразбиране, WordPress ви позволява да добавите публикации, страници, външни връзки и категории за вашите менюта. Въпреки това, можете да добавите и други елементи от менюто – като етикети, например.

В зависимост от темата и плъгини, които сте инсталирали, вие също може да намерите специализирани елементи от менюто, като например Проекти, Категории проекти и др.

configure-menus-1

За достъп до тази функция, кликнете на Външен вид > Менюта > Настройки на изгледа в горния десен ъгъл, не забравяйте! След това, поставете отметки в квадратчетата за елементите, които искате да добавяте във вашите менюта.

configure-menus-2

  1. Скрит панел с всички настройки

 

Последната скрита функция за WordPress е и за най-напредналите.

Знаете ли, че има един скрит панел с всички настройки закътан във вашия WordPress админ панел? В действителност, не съществуват преки връзки към него, така, че е лесно да се разбере защо толкова много потребители не знаят за него.

За да получите достъп до него, трябва да въведете в адресната лента на браузера си следния адрес www.yourdomain.com /wp-admin/options.php .

Това е мястото, където се намират всички главни настройки. Като се има предвид това, трябва да се действа много внимателно при достъп до този екран – защото е лесно да се направи повече вреда, отколкото полза.

master-settings-1

Можете да конфигурирате много от WordPress възможностите тук – URL, формат на времето, на името на блога, описание на сайта, и т.н. Можете също да персонализирате много от скритите функции, изброени днес, включително стандартните размери на изображението, авто-затваряне блог коментари, и по подразбиране пост категория.

С това изчерпваме днешния списък със скрити функции на WordPress. С всяка актуализация на ядрото на системата се въвеждат все нови и нови функции, така, че се очаква този списък да расте в бъдеще!

 

 

Pin It on Pinterest

Share This