Много мениджъри и предприемачи все още вярват, че с пускането на уеб сайт ще гарантират своето онлайн присъствие, а от там и продажбите си, но това всъщност не е така. С особена сила това важи за редица собственици на търговски обекти които са решили да създадат и онлайн магазин. Доста често те биват подведени да инвестират доста сериозна сума в изработката на онлайн магазин, а след това бленуваните продажби така и не идват. Защо се случва това?! Защото уеб пространството се превърна в една много силно конкурентна среда в последните 10 – 15 г. Изработката и пускането на един бизнес уеб сайт колкото и добре да е построен и структуриран само по себе си не е достатъчно за да ни издигне на гребена на вълната, а от там и на качествени реализации. След като сайтът на фирмата ви вече е онлайн, ще последва продължителният процес на оптимизация /SEO/. Оптимизирането на различни фактори и процеси /вътрешни и външни/ които ще доведат до увеличение на реализациите ви и създаване на трайно присъствие в уеб пространството.

Точно като произведение на изкуството оптимизацията никога не е напълно „завършена“, а вместо това може да бъде изоставена или занемарена. Винаги има нещо, което можете да подобрите на уебсайта си. Тази статия разглежда факторите и аспектите, които може да се наложи да промените, за да постигнете по-добри реализации в бъдеще.

  Как да оптимизираме Нашия сайт?

Прегледайте, изчистете и повторете

Собствениците на сайтове трябва постоянно да търсят функции за тестване и оптимизиране. Вашата ключова цел с тази практика е да подобрите потока от посетители към целевата си страница. Вашият потенциален клиент трябва да премине между блоковете на вашия сайт с лекота и без разсейване. Оптимизирането на оформлението на целева страница /било то началната страница на сайта или ландинг страница/ е сред нещата, които дизайнерите могат да подобрят безкрайно .

Най-добрият начин да пренесете целевата си страница на следващото ниво е да анализирате реакциите и степента на отпадане на посетителите на страницата си. По този начин ще можете да видите какво пречи на тяхното движение и кои призиви за действие работят по-добре от други.

Уверете се, че съдържанието ви е убедително и актуално

Когато искате да си гарантирате, че хората предприемат действия, трябва да им дадете правилната информация, на която да базират решенията си. Ако искате да конвертирате посещението в действие, трябва да поставите себе си като фактор и авторитет във вашата област. По този начин посетителите на сайта ви ще ви гледат с интерес и увереност, и няма да мислят два пъти за предприемането на действията, които предлагате.

Тайната е непрекъснато да актуализирате съдържанието си, така че да е стъпка напред от това, което публикуват вашите конкуренти. Ако искате да направите убедителен аргумент, включете факти и цифри, инфографии и бърз видеоклип. Тези типове съдържание са много по-привлекателни, отколкото голям блок от текст. И тъй като браузърите, респективно търсещите машини ще видят, че непрекъснато добавяте актуална информация към офертата си, те ще имат убеждението и увереност, че вие сте авторитетът, който казвате, че сте.

Създайте локално съдържание, на съответния език

Ако искате да се насочвате към конкретен локален пазар, трябва да говорите техния език. Локализацията на художественото съдържание е само за да се гарантира, че това, което пишете не се губи в превода. Може да се изкушите да използвате буквален онлайн преводач, но това не е добра идея. По-добре потърсете професионални услуги на преводач, за да сте сигурни, че точно предавате смисъла на съдържанието.

Така ще имате гаранция, че контекстът и значението на това, което предлагате, са запазени, като в същото време добавят малко човешко докосване, което AI не може.

Вашият уеб сайт достатъчно бърз ли е?

Друг основен проблем, който всеки собственик на сайта трябва да се справи, е бавното зареждане на страниците. Ако сайтът ви зарежда за повече от три секунди – сте аут. Е, не съвсем, но Google заявява, че може да изтече почти половината от трафика си, просто поради бавното зареждане на страницата. Каквито и да са услугите, които предоставяте; независимо от продукта, който продавате – имате нужда от бързо зареждане на сайта. Бъдете сигурни!

Ето три статистики, които ще ви убедят в значението на скоростта:

– 47% от потребителите очакват сайтовете да се зареждат под две секунди

 

– 73% казват, че много сайтове се зареждат бавно на мобилните си устройства

 

– 40% от потребителите ще напуснат уеб страница, ако тя не е заредена в рамките на три секунди

Направете сравнителен анализ на сайта си, преди да започнете да разчиствате нещата така, че да имате нещо, с което да сравнявате. Премахнете ненужните връзки, изоставащото съдържание и сложните изисквания на сървъра и ще можете да ускорите нещата по-бързо, отколкото си мислите.

Повече за бързината на зареждане на сайта можете да прочетете ТУК.

Е, сайта ви бърз ли е вече, а достатъчно бърз ли е за мобилни устройства?

Както показват статистическите данни, посочени по-горе, има голям брой хора, които често са недоволни от времето за зареждане на мобилните версии на уеб сайтове. Излишно е да казвам, че Интернет бавно се превръща в „мобилен“. Освен това наскоро Google обяви, че повече от половината от заявките им са обработени чрез мобилно устройство и мобилната версия на сайта се превръща в основен фактор за класирането му в търсачката.

Оптимизиране на сайт за мобилни устройства

Как да прецените доколко вашия сайт е оптимизиран за мобилни устройства? Google е проектирал инструмент, който ще ви предложи какви проблеми трябва да бъдат разгледани, след като го тествате в инструмента си за мобилност. Факт –  най-новите тенденции в SEO показват, че уебсайтовете, които не са оптимизирани за мобилни устройства, започнаха да губят позициите си в резултатите от търсенето. Бъдещето е мобилно, не го проспивай!

Използвайте указателни детайли, за да насочите потребителите си в правилната посока

Последното нещо, което трябва да имате предвид, е действителната форма на уебсайта Ви. Разбира се, всеки сайт се визуализира на вездесъщия правоъгълен екран, на устройствата които ползваме, независимо дали са мобилни или десктоп, но какво ще кажете за формата на съдържанието, което го запълва?

Ако искате да създадете бутон, направете го голям и правоъгълен, така че да можете да се възползвате от закона за привличане на Фит . Ако искате да използвате текст с по-дълга верига заедно с бутон, поставете текста си в стрелка, която сочи към бутона. Това ще осигури присъщата за вас стихия, която вашите читатели ще следват инстиктивно или с по-малко мисъл. Идеално, ако искате да направите преживяване в браузъра възможно най-естествено и ясно.

Ключовият момент, който много собственици на сайтове пропускат в стремежа си да излязат от клишето, е значението на това да поддържат нещата вертикални. Хората са свикнали с вертикални превъртащи страници, тъй като те следват един и същ еднопосочен поток като в книга. Ако имате прекалено много хоризонтални клонове на съдържание, можете да разсеете читателя и да го поставите в състояние на умора при вземането на решения. Създавайте нещата вертикално и лесно и ще откриете, че процентът на реализациите ви не се влошава в резултат на отклонения в съдържанието.

Заключение

През 2018 г. вече не е достатъчно да имаме „обща представа“ за това как работи оптимизацията на реализациите. Това стана сложна наука. Последните тенденции в интернет трафика и SEO оптимизацията предполагат, че бъдещето ще бъде мобилно. Време е да се адаптираме.

Вижте също така: